Boekenrubriek NU.nl

Dit zijn de beste boeken van deze week

Een week vol nieuwe boeken en dus nieuwe recensies; waarin werd gerecenseerd, bekritiseerd, bejubeld en geprezen. NU.nl blikt in samenwerking met Boeqt.nl terug op de leukste verschijningen.

 HP de Tijd en De Groene Amsterdammer bespraken het nieuwste boek van Adriaan van Dis. Ik kom terug is een boek over zijn moeder, maar vooral ook over zijn moeizame relatie met haar. Gefragmenteerde verhalen van een turbulent leven, die de schrijver kennelijk uit haar gekregen heeft in ruil voor de belofte van krachtige slaappillen. Net zoals zijn moeder haat en liefde bij van Dis opwekt, roept zijn mooischrijverij uiteenlopende reacties op bij de recensenten.

De Groene Amsterdammer vindt zijn stijl ‘gladgestreken’ en dus saai. Maar de recensent van HP de Tijd is gehypnotiseerd door de sterke zinnen, die hem doen denken aan het werk van Reve. Van Dis is zelf trouwens niet te hypnotiseren. Zijn moeder heeft het geprobeerd. Hoe dat afliep? Lees het boek; een pijnlijk maar ook komisch dubbelportret van een bijzondere vrouw en haar zoon. Vastgelegd met urgentie, voordat de verhalen samen met haar verloren gaan.

Brieven schrijven

Iets dat nog meer verloren dreigt te gaan, is de kunst van het briefschrijven. Simon Garfield vond dit eeuwig zonde en schreef het boek Ode aan de Brief.DWDD besprak het en bevond het geestig en scherpzinnig. De Volkskrant ging een stapje verder.

De 5-sterren-recensie leest als een liefdesbrief op zich, van recensent aan auteur. Garfield betoogt dat de briefschrijfkunst niet pas recent, maar juist al eeuwen wordt bedreigd. Al toen perkament door papier vervangen werd, werd de brief doodverklaard. In Ode aan de brief komen naast de geschiedenis van de brief bijzondere epistels van bekendheden voorbij. Zoals een brief van Elvis Presley aan president Nixon of een recept voor scones van de Britse koningin Elizabeth II.

Bedrog, vooroordelen en moord

Meer (liefdes)brieven in Geheime Geliefden, een bundeling brieven van Herman Gorter, de dichter, aan twee vrouwen in zijn leven. De titel zegt het al: geen van deze vrouwen was zijn echtgenote. Moreel misschien verwerpelijk, maar qua literaire kwaliteit: 4-sterren van de NRC en uitverkiezing tot een van NRC’s beste boeken van de maand November.

Onrecht is overal. En daarmee ook de excuses daarvoor. Zo zijn vooroordelen niet enkel aan onszelf te wijten, er gaat vaak een historie aan vooraf. In Zie de Mens (5 sterren van de NRC) beschrijft Linda Roodenburg onderzoek uit het verleden dat we liever vergeten, maar dat wel grote gevolgen heeft gehad; over zaken als schedelmaten en rassenkunde.

Nog verder afreizen naar de duistere kant van de mens? Lees Een van Ons.Journaliste Åsne Seierstad beschrijft het leven van de Noorse terrorist Anders Breivik. Van zijn jeugd tot aan de rechtszaak, die ze volledig bijwoonde. Volgens de Volkskrant een weg naar de hel van meer dan vijfhonderd pagina’s. Maar wel geplaveid met 4 fonkelende sterren.

IJzeren gordijn

Het recente 25-jarige ‘jubileum’ van de val van de muur brengt ons nieuwe, en mooie, verhalen van achter het ijzeren gordijn. Rummelplatz van Werner Brauning en Kinderen van Brezjnev van Sana Valiulina waren wel goed voor 4 NRC-sterren, maar niet goed genoeg voor een echte recensie.

De biografie van Tjeschische schrijver, filosoof en president Václav Havel kreeg 5 sterren toebedeeld van de Volkskrant. De recensente was vooral verrukt over de leuke anekdotes.

Noordzee

Michael Pye verandert ons beeld van de middeleeuwen met zijn boek Aan de Rand van de Wereld. Een ronduit magnifiek boek over duizend wervelende jaren aan de Noordzee. Aldus DeWereld Draait Door, die het boek verkoos tot boek van de maand.

En Maarten ’t Hart ontving, op het slotfeest van de campagne Nederland Leest,als eerste schrijver een Diamanten Boek. Van Een vlucht regenwulpen werden een miljoen exemplaren verkocht. Of de 510.000 gratis exemplaren die tijdens de campagne werden weggegeven daar ook bij zaten, is onduidelijk. Maar wij denken van wel.


Gepubliceerd als onderdeel van wekelijkse boekenrubriek op NU.nl
zie voor meer edities hier, hier en hier

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s